Nooit van mijn leven, dacht ik over klimmen. Bouldering, buildering, klimmuren, rotsklimmen, vrij klimmen, bergbeklimmen; allemaal één pot nat. Ik zag op televisie weleens zo’n gek hangen aan een wolkenkrabber in New York, met een zakje kalk op zijn billen en zo te zien een ijzersterke wil om vooral met behulp van zijn vingertoppen op het dak terecht te komen. Beneden stond de brandweer om, indien nodig, de stukjes op te vegen. En zijn vrouw en schattige kindertjes, die met angstige ogen toekeken hoe pappa zijn kick haalde. Al zijn spieren waren optimaal ontwikkeld, dat wel. Zo gespierd zou ik nooit worden. En levensmoe was ik ook al niet. Wel zeer gefascineerd en onder de indruk bij documentaires over klimexpedities in de Himalaya. Vooral van het uitzicht natuurlijk, maar ook van ijspegels in de baarden van stoere, hardvochtige, Bart Vos-achtige mannen.

SitaraHimalaya
De auteur aan de wandel in de Himalaya (1990)

Misschien wel daarom wandelde ik op een dag naar de voet van de Mount Everest. Het basiskamp ligt zo’n 1000 meter hoger dan de top van de Mont Blanc, maar aan deze miniatuur-expeditie komt geen touw te pas. Toch legde het de kiem voor klimmen en tal van jaren en kleine stapjes in mijn bergsport-ontwikkeling later begon ik er alsnog aan. Twee maanden geleden schafte ik, nog steeds tot mijn eigen verbazing, voor het eerst klimgerei aan. Van diverse soorten touwen tot klimschoentjes, een harnas, prusik-touwtjes, karabiners, friends en een helm. Een nieuwe wereld opent zich als je met klimmen begint, vol nieuwe woorden ook, die heel langzaam aan betekenis winnen. Ben je geen type voor een jarenlange voorbereiding? Hier zijn tien tips voor een kortere route.

  1. Grote kans dat je beginners-angst hebt. Als je die overwint kan de klimkoorts je te pakken krijgen. Probeer klimmen alleen daarom al altijd eerst onder begeleiding, bijvoorbeeld aan een klimmuur. Liefst (maar niet noodzakelijk) met een maatje dat je kent en vertrouwt. Bedenk wel dat klimmen in de buitenlucht honderd maal zo leuk is! Probeer daarom bijvoorbeeld een lang weekend Fontainebleau (ten zuiden van Parijs) te plannen. Volgens kenners is het er fantastisch klimmen op elk niveau.
  1. Train je lichaam sterk, bij voorkeur voordat je ook maar een centimeter klimt. Het is niet leuk na twee klimpogingen zo te sidderen van inspanning dat je meteen naar huis wilt. Het vertroebelt je eerste indruk. De allerbeste voorbereiding voor rotsbeklimmen is klimmen (aan een klimmuur bijvoorbeeld – zo’n 90 procent van de profklimmers schijnt binnen te trainen-), maar andere sporten zijn ook goed. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van zwemmen, hardlopen, fietsen. Minimaal drie maal per week 20 minuten ‘duursport’ is een goede richtlijn.
  1. Volg een cursus, zoals een introductiecursus via de NKBV waarin alle aspecten van alpinisme in een week aan bod komen, ‘live’ in bijvoorbeeld het Oostenrijkse Otztal. Een scala aan klimtechnieken komt in de buitenlucht voorbij, inclusief boulderen, rotsklimmen en ijsklimmen. Je probeert alles zelf uit, leert omgaan met touwen en tuigjes en weet na een week alle knopen en zekeringstechnieken te gebruiken waarmee je de sport vanaf beginnersniveau veilig verder kunt verkennen.
  1. Schaf niet allerlei spullen aan voordat je zeker weet dat klimmen iets voor je is. Na een cursus zou je met een gordeltje, twee karabiners en een acht kunnen beginnen. Vraag advies aan je instructeur. Bij klimmuren kun je spullen huren, bijvoorbeeld schoentjes. Sportschoenen voldoen ook goed, en op niet al te lastige rotsen buiten kun je als beginner best met wandelschoenen terecht. Wat kleding betreft: gewoon sportkloffie voldoet prima.
  1. Stel veiligheid boven alles. Klimmen is een gevaarlijke sport, klimmen zonder cursussen is als Formule-1 racen zonder rijbewijs.
  1. Vertrouw je tenen en gebruik je armen vooral voor balans.
  1. Lees over klimmen in bladen als ‘In de Bergen’-magazine, Dead Head Magazine, het Britse Climber. Al snapt een beginner van de helft van de verhalen geen jota (teveel klimmersvaktermen), de beschrijvingen van landschappen en de worstelingen met het gesteente zijn sfeervol en werken aanstekelijk.
  1. Ga eens kijken bij een wedstrijd.
  1. Bezoek klim websites. Voor een overzicht van bergsport en klimsites, te beginnen bij de Klimsite of de al eerder genoemde Nederlandse klim- en bergsportvereniging.

 

© Sitara Morgenster

Become a supporterLogoSitara10x10