Een blanke Noord-Australische opperrechter verminderde dertien maanden celstraf tot één dag voor de verkrachter van een vijftienjarig meisje. Zij is ondergedoken.

De dader, een 50-jarige aboriginal, had sinds de geboorte van het meisje een bruidsschat aan de moeder betaald. “Zij is mij toegezegd als echtgenote, ik heb het recht om haar aan te raken”, zei hij. Opperrechter John Gallop citeerde een antropoloog die stelde dat voor aboriginals niet de leeftijd van het meisje van belang is, maar of zij haar eerste menstruatie heeft gehad.

Volgens de Australische wetten is seks onder de zestien verboden. Maar omdat het meisje ‘s avonds vaak ging stappen met jongens van haar leeftijd, zette haar familie vaart achter haar uithuwelijking. De rechter van de lagere rechtbank wilde het aboriginalgebuik om minderjarige meisjes uit te huwelijken ontmoedigen, maar de opperrechter gaf voorrang aan aboriginalwetgeving boven de ‘Europese’ rechtspraak. Mensenrechtenactivisten spreken van gevaarlijke jurisprudentie. De regering van de Northern Territories, waar het vergrijp plaatsvond, overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak. Minister Clare Martin: “Ik keur op geen enkele manier goed dat volwassenen seks hebben met minderjarigen, maar ik besef dat deze zaak gevoelig ligt.”

Volgens aboriginalleider en activist Kim Hill brengt de uithuwelijking van jonge meisjes ‘vrede en rust in de gemeenschap. En wie heeft het recht over onze tradities te oordelen?’ Maar volgens hoge ambtenaar en aboriginal Bill Jonas moet ‘stammenrecht’ ondergeschikt zijn aan ‘blank recht’ waar mensenrechten in het geding zijn. Uithuwelijking vindt hij alleen aanvaardbaar als de betrokken vrouw akkoord gaat.

© Sitara Morgenster

Become a supporterLogoSitara10x10


http://www.nissaba.nl/nisphp/viewtopic.php?p=499