Londen – Internet is een virtueel herenkransje waar veel vrouwen met een grote boog omheen lopen, maar het eerste feministische maandblad op het wereldwijde web bewijst hoe machtig het medium kan zijn. Aviva (http: //www. aviva. org) hielp voorkomen dat een Iraanse asielzoekster Canada werd uitgezet en was Albanese vrouwen behulpzaam bij het opzetten van een opvanghuis.

Kate Burke, journaliste en initiatiefneemster van Aviva in Londen, wilde een internationaal vrouwenblad op papier beginnen, maar kwam erachter dat dat onbetaalbaar was. Toen ontdekte ze de mogelijkheden van Internet, dat ze aanvankelijk vooral had gezien als platform voor commercie en pornografie. “Je kunt afwijken van de conventionele media-agenda, het is spotgoedkoop en actualiseren is een makkie.” Het bleek dé manier om internationaal vrouwen met elkaar in contact te brengen en te informeren.

Het kleurrijke Aviva brengt feministisch nieuws uit de hele wereld, roept op tot actie en publiceert duizenden adressen van vrouwenorganisaties en mensenrechtengroepen. “Vrouwen kunnen ontzettend veel van elkaar leren en bundeling van nieuws maakt wereldwijde patronen zichtbaar. Zoals seksuele intimidatie in legers en mannen die de verantwoordelijkheid voor hun seksuele gevoelens afschuiven op vrouwen.” Er is ook aandacht voor positieve verhalen en iedereen kan bijdragen leveren. De zeven vrijwilligsters van Aviva krijgen wekelijks honderden brieven, e-mails en faxen uit de hele wereld, vaak met nieuws uit de eerste hand. In landen waar Internet nog minder wijdverspreid is dan in West-Europa wordt Aviva uitgeprint en verspreid.

http://www.opzij.nl/nl/artikel/37408/feministisch-maandblad-op-internet-invloedrijk.html