Ik ben inmiddels zo geprogrammeerd dat ik ervan overtuigd ben dat ik geen man nodig heb, maar wat als ik er wel één wil,” is de hartekreet van de 30-jarige Claudette Silver in het zomernummer van het Amerikaanse Bust. Zij relativeert de leuke kanten van het zonder partner door het leven gaan (“Ik moet met één salaris dezelfde huur betalen en winternachten kunnen verdomd koud zijn”), en constateert de dubbele boodschap die alleenstaande vrouwen meekrijgen: aan de ene kant wordt je onafhankelijkheid opgehemeld, maar té alleenstaand en onafhankelijk zijn is ook weer niet goed.

Audrey Niffenegger hemelt het single zijn in hetzelfde themanummer juist op: het geeft haar de vrijheid om te denken, te doen en te zijn waar ze maar zin in heeft. “Niemand houdt me tegen als ik de hele nacht wil opblijven om stripboeken te lezen, acht dagen achter elkaar alleen maar kaastosti”s eet of naakt voor de droger dans terwijl ik wacht tot m”n favoriete zwarte spijkerbroek droog is.” Verder in dit nummer onder meer het relaas van een alleenstaande vrouw van bijna veertig die hunkert naar het moederschap, en een quiz die je ouwe-vrijstergehalte meet.

Engelstalige traditionele damesbladen doen het slecht, constateert Mslexia, Brits kwartaalblad voor vrouwen die schrijven. Women”s Realm (“te veel breien en koken”), Marie Claire en Cosmopolitan (“te veel seks en klaarkomen”) verloren tussen de 2 en 15 procent van hun lezers. Alleen Good Housekeeping (“dat volhoudt haar lezers als volwassenen te behandelen, al doet de achterhaalde titel anders vermoeden”) groeide met iets meer dan 1 procent. “Bladenmakers slagen er maar niet in een formule te vinden die hun doelgroepen aanspreekt,” schrijft Mslexia.

Ook de boekenwereld is volgens het schrijfstersblad het contact met de realiteit kwijt. Uitgevers hebben de markt voor Bridget Jones-achtige boeken schromelijk overschat en schipladingen imitatieliteratuur van schrijfsters als Amy Jenkins komen onverkocht bij boekhuizen terug. Mslexia ziet daarin de voorbode van een literaire revolutie. Nu al zijn ouderen en met name vrouwen de gretigste kopers, leners en lezers van boeken. Over een paar jaar zullen 60-plusvrouwen de grootste bevolkingsgroep in Groot-Brittannië vormen. Zij zijn niet geïnteresseerd in “chick-lit” (kipjesliteratuur) over verliefdheid en gewichtsproblemen. Wel in het werk van oudere schrijfsters die “doorgaans het origineelst zijn en het meest gedurfd de pen hanteren”, aldus het hoofdartikel in het zomer/herfstnummer, dat geheel is gewijd aan schrijversschap in de nabije toekomst.

(Met Frieda Pruim)

© Sitara Morgenster

http://www.opzij.nl/nl/artikel/39090/t-en-eacute-alleenstaand-deugt-niet.html

Become a supporterLogoSitara10x10