Dhaka – Tweeëneenhalfduizend arme vrouwen in Bangladesh hebben hun maandinkomen – uit onder meer het houden van kippen en verkopen van handwerk – zien verdrievoudigen dankzij een mobiele telefoon op huurkoopbasis.

Zij zijn deelnemer aan het VillagePhone project, een initiatief van de stichter van de Bengalese Grameen Bank, die al 25 jaar internationale bekendheid geniet met microkredieten voor vrouwen: leningen van rond de vijftig gulden, bedoeld voor het beginnen of uitbreiden van een eigen bedrijfje. Het dorpstelefoonproject is ondergebracht bij de non-profittak van de bank.

“Gemiddeld maak ik elke maand ruim zesduizend taka (120 gulden) winst,” zegt Ansara uit Damrai, een dorpje onder de rook van Dhaka. De telefoon die Ansara sinds 1998 beheert, heeft ze net afbetaald. Ze wil nooit meer zonder, al wordt ze regelmatig in het holst van de nacht gebeld. Tegen wekelijkse afbetaling van minimaal 254 taka (ongeveer vijf gulden) kreeg ze een telefoonpakket dat vele malen kostbaarder is dan haar lemen eenkamerwoning die ze deelt met man en drie kinderen. Ze kreeg de telefoon na training drie maanden op proef.

Doorgaans is het “mobieltje” de enige telefonische verbinding van een dorp met de buitenwereld. Van de circa 25 telefoontjes die Ansara dagelijks verwerkt, is 65 procent inkomend, veelal uit Saoedi-Arabië, waar veel Bengalen als gastarbeider werken. Na cyclonen en overstromingen willen ze weten hoe het met familie gaat en staat de telefoon roodgloeiend. Het doorgeven van zulke berichten berekent Ansara door aan de betreffende dorpsgenoot. Meestal spreekt ze met de beller ook een tijdstip af waarop zij zorgt dat een familielid zelf de telefoon kan aannemen.

Uitgaande telefoontjes zijn veelal van kleine zakenlieden die zo een reis naar de grote stad uitsparen. De gammele nationale elektriciteitsvoorziening is een risicofactor, maar stroom is vaak alweer beschikbaar voordat een batterij leeggelopen is. Opladen met een auto-accu kan ook.

Grameen selecteert vrouwen die in aanmerking komen voor een mobiele telefoon uit haar bestand van microkredietnemers, dat voor 97 procent uit vrouwen bestaat. Zij betalen consciëntieus af en trekken aanzienlijk meer klandizie dan mannen dankzij vrouwelijke klanten die vaak niet mogen bellen bij mannelijke operators.

© Sitara Morgenster

Become a supporterLogoSitara10x10


http://www.opzij.nl/nl/artikel/33494/mobiele-telefoon-lucratief-voor-vrouwen-in-bangladesh.html