Via een feministische e-maillijst is een hulpverleenster een inzameling van tampons begonnen voor prostituees en arme vrouwen in Cambodja. Tampons uit de hele wereld stromen binnen.

“De behoefte aan tampons kwam aan de orde tijdens groepstherapie, waarin vrouwen vertelden gedurende hun menstruatie door te moeten werken, uit armoede of omdat bordeelhouders hen daartoe dwingen,” zegt Ingrid Quinn, die werkt als HIV/AIDS-voorlichtster en psycholoog in Siem Reap, vlakbij de toeristische trekpleister Angkor Wat. Toeristen, maar ook mannen uit de omgeving, komen naar Siem Reap voor seks. Ongeveer achthonderd vrouwen werken in de lokale seksindustrie.

“De vrouwen gebruiken provisorische middelen om hun bloedingen te stelpen, waardoor ze inwendige infecties riskeren en zich vies voelen,” zegt Quinn. Winkels in de hoofdstad verkopen tampons voor rond de negen euro per doos en bevinden zich tien uur rijden van Siem Reap. Ook maandverband van de markt is duur, terwijl een seksuele handeling gemiddeld slechts 50 eurocent oplevert.

Vrienden in Australië verspreidden Quinn”s email-oproep met de toevoeging dat wie een doosje of twee kon opsturen al zou helpen. “Ineens kwamen mensen ons centrum binnenwaaien uit Vietnam, Singapore en Australië, speciaal om zakken met tampons af te leveren. Ook met de post krijg ik pakketjes uit de hele wereld,” zegt Quinn.

De tamponbank heeft inmiddels 3500 dozen in voorraad. “Ik had de kracht van e-mail onderschat. Veel westerse vrouwen kunnen zich menstruatie zonder tampons niet voorstellen, laat staan als prostituee. Het idee doet hen onmiddellijk tot actie overgaan. Het is ook een heel concrete en persoonlijke vorm van ontwikkelingshulp.”

Wie tampons wil sturen, kan e-mailen met Ingrid Quinn [email address verwijderd]

© Sitara Morgenster

Become a supporterLogoSitara10x10


http://www.opzij.nl/nl/artikel/35390/inzameling-tampons-na-e-mailoproep-groot-succes.html