Verschillen moeten er zijn. Aan het overlijden van de vice-premier wijdde de Omaanse televisie maar een zin, terwijl ze uitgebreide beelden vertoonde van juichende Omanieten die koeien op straat slachtten, omdat hun sultan Kaboes een auto-ongeluk had overleefd.

Uit de berichtgeving bleek nergens dat de ongelukkige vice-premier Kais Al-Zawawi in dezelfde auto had gezeten als de sultan, die achter het stuur van de BMW zat. Op de achterbank zat ook nog de minister van financien en economische zaken.

Kaboes was net gestopt om een burger aan de kant van de weg te woord de staan, toen een four wheel drive met hoge snelheid op het koninklijk voertuig inreed. Zawawi was een invloedrijk zakenman en sinds 1982 het brein achter Oman‘s economisch beleid. Van 1973 tot 1982 was hij minister van buitenlandse zaken.

Het ongeluk gebeurde tijdens een rondrit van de sultan door Salalah. Salalah is de hoofdstad van de zuidelijke provincie Dhofar, waar voornamelijk rijke Omanieten de zomer doorbrengen omdat het klimaat er veel aangenamer is. In de jaren zestig en zeventig woedde in Dhofar een marxistische guerrilla, die steun kreeg vanuit het aangrenzende communistische Zuid-Jemen. Het bericht over de dood van Zawawi dat via het Franse persbureau AFP het land binnenkwam, bracht speculaties op gang dat er sprake was geweest van een aanslag. Vorig jaar september werd al een couppoging verijdeld, waarbij 200 Omanieten werden opgepakt die onder de dekmantel van het fundamentalisme en met steun uit het buitenland zouden opereren.

Een maand later werd naar verluidt een aanslag gepleegd op Kaboes, die gewond zou zijn geraakt aan zijn voet. Dat voorval is nooit officieel bevestigd. De gebrekkige locale berichtgeving werkt het ontstaan van geruchten in de hand. Buitenlandse waarnemers verklaren de interne onrust uit ontevredenheid van sommige Omanieten met de macht van een kleine elite in Oman< die een groot deel van de economie beheerst. De staatstelevisie bracht dinsdagavond om 11 uur beelden van de ongedeerde Kaboes op een rijtoer door de stad, wederom in een BMW, ditmaal met chauffeur. De auto werd omsingeld door een uitgelaten menigte van zwaaiende Omanieten. In de haag van dansende en zingende onderdanen werden koeien geslacht uit dankbaarheid dat de Omaanse leider ongedeerd was. Het bloed van de offers stroomde rijkelijk over straat. Het blijft onduidelijk wie de andere ministers waren die de sultan maandagavond vergezelden. Er wordt gezegd dat ook de broer van de overleden minister, de zakenman Omar Zawawi, in de auto zat. Ook over de toestand van de automobilist die het ongeluk heeft veroorzaakt, zijn geen mededelingen gedaan. Het is heel gewoon dat Kaboes zich onaangekondigd onder de mensen begeeft om er achter de komen wat er speelt onder zijn volk. Bovendien houdt de sultan jaarlijks een 'meet the people'-tour, waarbij hij een maand lang met zijn Landrover door het land trekt om met burgers te praten. Maar dan heeft hij wel altijd een batterij veiligheidsmensen om zich heen. Maandagavond was dat niet het geval. Kaboes nam in 1970 de troon van zijn vader over. Met gebruik van olie-inkomsten wist hij het onderontwikkelde Oman in 25 jaar te transformeren van een geisoleerde zandbak tot een welvarende natie met uitstekende sociale voorzieningen. Het is onduidelijk wie de nu 54-jarige kinderloze sultan zou moeten opvolgen, mocht hem iets overkomen.

(c) Sitara Morgenster – freelance journalist