“Eindelijk een tijdschrift dat niet doet alsof we allemaal onnozele, naar seks hunkerende leeghoofden zijn van het type Bridget Jones,” zegt een lezeres over het nieuwe Engelse maandblad Aura, “nieuw tijdschrift voor volwassen vrouwen”. Het augustusnummer opent na drie advertentiepagina”s meteen met een prikkelende column. Daarin betoogt Helen Liddell (foto), minister in het kabinet Blair, dat Britse vrouwen de Europese Unie in hun armen zouden moeten sluiten, tegen de heersende publieke opinie in.

In de rubriek “relaties” een reportage over vrouwen en hun honden waar een doorsnee glossy zou schrijven over het vinden en aan zich binden van een man. Romanschrijfster Yvonne Roberts wijdt een essay aan de vervijf voudiging van het aantal plastisch-chirurgische ingrepen in het afgelopen decennium. Ze stelt de vraag waarom de man die drie jaar geleden zijn linkerbeen liet afzetten “zodat hij zich weer heel kon voelen” jaren moest zoeken naar een chirurg die de operatie wilde uitvoeren, terwijl vrouwen moeiteloos hun gezonde borsten kunnen laten “opblazen”.

In het trendgevoeliger nieuwe Britse blad Nova beslaan mode en schoonheid eenderde van de redactionele ruimte, maar met een vette knipoog. In een fotoreportage over make-up heeft een model haar lippenstift zo dik opgesmeerd dat die ook op haar tanden zit en het blad laat accessoires showen door nudisten mannen en vrouwen in hun vakantiepark in Amerika. Nova ageert tegen de overheid die, in een poging het zelfbeeld van meisjes op te vijzelen, dezelfde luciferdunne fotomodellen inzet die er juist toe hebben bijgedragen dat het deze meisjes ontbreekt aan zelfvertrouwen. Het kabinet Blair gebruikt de “mode-elite” als blikvanger om zichzelf van media-aandacht te verzekeren, vermoedt hoofdredactrice Deborah Bee. Zij ziet eerder een oplossing in stevige artikelen die een tegenwicht bieden aan mooie plaatjes of die in een kader plaatsen. Nova zet verder de toon met een verhaal over de dalende populariteit van politieke partijen (Labour ver loor sinds de verkiezingen zestigduizend leden) ten gunste van het lidmaatschap van actiegroepen en mensenrechtenorganisaties. Die gebruiken Internet om zich steeds sneller en beter te organiseren. De protesten tijdens een bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in november 1999 in Seattle dienen als voorbeeld, met een ooggetuige verslag van Anita Roddick die de confrontatie beschrijft tussen politie te paard en “kids in T-shirts”.

http://www.opzij.nl/nl/artikel/36200/nieuw-geluid-in-engelse-vrouwenbladen.html